Ravintola Kosmos

Kalevankatu 3, 00100 Helsinki, Suomi Ohjeet tähän kohteeseen
Kalevankatu 3
00100 Helsinki
Suomi
+358 9647255avoinna nyt

1 arviota kohteelle Ravintola Kosmos

 • Tuovi E.
  • 54
  • 5
  • 02. Tammi 2012

  Kosmos on perinteikäs ruokaravintola Helsingin keskustassa Kalevankadulla. Paikka on tullut kuuluisaksi taiteilijoiden illanviettopaikkana 1960-luvulta eteenpäin. Tuolloin paikan asiakaskuntaa värittivät läheisten lehtitalojen toimittajat ja kuvataiteilijat. Nykyäänkin paikka on taiteilijoiden suosiossa ja sitä somistavat muun muassa Minna Äkkijyrkän ja Alvar Gullichsenin taide. Ulkoterassi on Stefan Lindforsin käsialaa. Ruokalajien välillä voi katsella salia somistavia tauluja ja arvailla millä teoksella on kuitattu minkäkinlaisia ruoka ja -juomalaskuja.

  Kosmoksessa viehättää varsinkin paikan välitön ja rento tunnelma. Kaikki ovat tänne tervetulleita ikään tai sosiaaliluokkaan katsomatta. Sali on tyylikäs veistettyinä puisine looseineen, pöytiä koristavat valkoiset pöytäliinat ja katossa loistaa iso kristallikruunu.

  Ruokalistassa yhdistyvät ranskalainen ja venäläinen keittiö skandinaavisiin makuihin. Listan halvimpia ruokia ovat kasvisruuat 13-15 euroa, paistetut silakat perunamuusilla maksavat 19 euroa. Itse päädyin ottamaan paistettua kuhaa ja ravunpyrstöjä hummerikastikkeessa Aki Kaurismäen tapaan (26 euroa). Ruoka oli maukasta ja varsinkin kastike ryyditti ruokaa mukavasti. Annoksen perunamuusi olisi saanut olla minun makuun tuhdimpaa ja siinä olisi saanut olla enemmän rakennetta. Tarjoilija osasi suositella annokseen hyvin sopivaa portugalilaista valkoviiniä, jonka kera kuulemma itse Kaurismäkikin aina annoksensa syö.